İnsan Bilmediğine Nasıl İnanır?

İnsan 'bilmediğine' nasıl inanır?

Allah'a iman gayba imansa, bilinmeyecek olana nasıl iman edeceğiz?

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ELFİ (Elmas Fikirler) programında her hafta bir isim, kendi dünyasındaki bir tefekkürü, bir ilginç olayı, bir bakış açısını; kısacası, bir 'elmas fikri' izleyicilerle paylaşıyor. Bu hafta da eğitimci-yazar Abdurreşid Şahin; "Allah'a inanmak gayba/bilinmeyecek olana iman etmekse, insan bilemeyeceği birşeye nasıl inanır?" sorusunun kendi dünyasında yaptırdığı tefekkürü izleyicilerle paylaştı.

Öncelikle kaçırılan bir nüansa dikkat etmek gerektiğini belirten Şahin; birşeyi 'tamamıyla bilmekle' sadece 'varlığını bilmenin' birbirinden farklı şeyler olduğunu, ayet-i kerimenin altını çizdiği gayba imanın ise Allah'ın tamamıyla bilinemeyeceğine, insanın sınırlılığı ile Onu (c.c.) ve özellikle Zatını asla anlayamayacağına işaret olduğunu belirtti. Allah'ın mahiyeti itibariyle elbette biz sınırlı kullar karşısında her zaman meçhul olacağını belirten Şahin; fakat sıfatları ve isimleri noktasında ise 'bilinmeye' açık yollar ve kapılar bulunduğunu, en çok da vahyin bizi böylesi bir bilişe yönlendirdiğine dikkat çekti.

Allah'ın Zatının bilinemeyişinin kuşatılamayışıyla da ilgili olduğunu belirten Şahin; sınırlı mahlukatın ve insanın elbette isimleri sonsuz olan Allah'ı kuşatamayacağını, ancak bu kuşatamayışın yokluğun delili olamayacağını ifade etti. Bu meseleyi zihnimize yaklaşatırabilmemiz için anadan doğma kör veya sağır birisini hayal etmemizi salık veren Şahin; kör ve sağır birisinin renklerin mahiyetini bilmeyişiyle 'renklerin varlığının' inkar edilemeyeceğini, ancak mahiyetlerinin kavranamayacağını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...