İnsan Gayba Nasıl İman Eder?

 İnsan gayba nasıl iman eder?

Bugün elimizde varolan bilgilerle öteye dair çıkarımlar yapmak yalnızca dinî ilimlerde değil, fennî bilimlerde de kullanılan bir yöntemdir.

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Nur Penceresi programında, bu hafta, İlahiyatçı Kenan Demirtaş, Bediüzzaman Said Nursî'nin Yirmiikinci Söz isimli eserinden hareketle, mantık usûlünde 'burhan' denilen bir yöntemle Allah'ın varlığını nasıl ispat ettiğini anlattı.

Burhan ve diğer mantıkî yollarla Allah'ın varlığını ispat etmenin aslında bir yönüyle 'gayba imanın' da nasıl olacağını bize gösterdiğini belirten Demirtaş; Kur'an-ı Kerim'de çok kullanılan temsil yönteminin de bize böylesi bir mantık yürütmeyi ders verdiğini ifade etti. Gayba imanı izah sadedinde geometriden paralel doğrular örneği veren Demirtaş; iki paralel doğrunun sonsuzda bile kesişmeyeceğini söylemenin gidip görmekle olmayacağını, ancak bugünden öteye mantıkî çıkarımlarla söylenebileceğini dile getirdi.

Allah'ın varlığının ispatı, Esmaü'l-Hüsna hakikatlerinin keşfi gibi konularda da böylesi mantık yürütmelerin müslümanların tefekkürünün bir parçası olduğunu belirten Demirtaş; gayba imanın da ancak bu şekilde, bugün elimizde olan gerçeklerden öteye dair çıkarımlar yaparak mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...