İran Sineması Neden Bu Kadar Başarılı?

İran sineması neden bu kadar başarılı?

"İran sinemasının başarısı burada yatıyor aslında. Onlar hiçbir kültürel geçmişlerini reddetmeden, İslamiyet öncesi döneme bile sahip çıkarak olumlu ve yapıcı yanlarıyla, 2500 yıllık o tarihin bütününden hareket ediyorlar."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında sinema eleştirmeni İhsan Kabil, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; 'Medeniyet sineması kavramlaştırmasıyla aslında ne anlatılmak istenildiği' sorusu üzerine Kabil, Türkiye sinemasındaki temel sorunlara ve İran sinemasının başarısına yönelik şu tesbitlerde bulundu:

"İran sinemasının başarısı burada yatıyor aslında. Onlar hiçbir kültürel geçmişlerini reddetmeden, İslamiyet öncesi döneme bile sahip çıkarak olumlu ve yapıcı yanlarıyla, 2500 yıllık o tarihin bütününden hareket ediyorlar. Sonra geniş bir İslamiyet dönemi var biliyorsunuz. Sonra bizde olduğu gibi 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başları bir modernleşme ve batılılaşma dönemi yaşıyorlar. Sonra da İslam devrimi.

Ama hepsi aslında kesintisiz devam ediyor. Alfabelerine de dokunmamışlar. Kılık ve kıyafete de o kadar karışmamışlar. Ya da toplumun belli miheng noktalarıyla pek oynamamışlar o dönüşümler oluyorken. O bakımdan kendi sanatlarını, resimleri olan minyatürü, musikilerini, destanlarını, şiirlerini de sinemaya hep yansıtıyorlar. Sinema da bu anlamda tüm sanatların bir bileşkesi. Çok üst bir dil bence. Biz de bunu komplekse kapılmadan yapabilmeliyiz."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...