İslam Hak Din İse Hristiyanlar Müslümanları Nasıl Mağlup Ediyor?

Kavram Atölyesi'nde geçtiğimiz hafta ilahiyatçı Kenan Demirtaş ve kızı Emine Demirtaş Sirkecioğlu 'hak' kavramını tefekkür ettiler. Değişik ilim dallarında 'hak' kelimesinin terminolojik karşılıklarına da yer verilen programda, mezkûr kavram üzerine gelişen ve son zamanlarda sıkça sual edilen sorular da cevaplandı. Bu sorulardan birisi de "Galibiyet haktaysa haklı neden mağlup olabiliyor?" sorusu idi. Bu noktada, Bediüzzaman'ın Lemeat isimli eserine atıf yaparak, 'mesleğin haklılığı' ile 'vasıtanın haklılığını' birbirinden ayıran Kenan Demirtaş; galibiyetin elde edilmesi için meslek kadar vasıtanın da hak olması gerektiğini ifade etti:

"Haklının galip gelmesinin birinci şartı 'vasıta' dedik. Mesela: Konya'ya gideceğiz diyelim. Konya'ya gitmek için elimizde bir vasıta olması lazım. Herhangi bir vasıta... Otomobil, uçak, bisiklet vs. gibi bir vasıta olacak ki Konya'ya gidebilelim. Yaya gitmek de bir haktır. Yaya gitsen birkaç günde gidersin Konya'ya. Ama uçakla gitsen bir saatte gidersin. Otomobille gitsen birkaç saatte gidersin. Şimdi, eğer siz Konya'ya gitmek için bir yarışa girmişseniz, vasıtanızın da hak olması lazım. Diyelim ki: Bir Hristiyan’la bir Müslüman Konya'ya kadar yarışacaklar. Kimin elinde daha hak ve doğru bir vasıta varsa, o daha çabuk ulaşır ve kazanır, öyle değil mi? Bu normaldir. Hristiyan uçakla gitti. Müslüman yaya gidiyor diyelim. Kim kazanır? Elbette Hristiyan kazanır. Peki, bu galibiyet onun dinine ait bir kazanç mı? Hayır. Vasıtaya ait bir kazançtır."

Programın devamında, vasıtaya benzer şekilde, başka birkaç unsurun da hak olmasının galibiyette büyük pay sahibi olduğuna dikkat çeken Demirtaş; ancak bunların 'galibiyet'in dünyadaki iktizaları olduğunu, ahirette ise Cenab-ı Hakkın 'Hak' ismiyle tam tecelli ederek meslek üzerinden yaşatılan haksızlıkları gidereceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...