İslam'a Göre Teknoloji İlerliyor mu, Geriliyor mu?

İslam'a göre teknoloji ilerliyor mu, geriliyor mu?

"Mimar Sinan bugüne gelse, camilerimizi görse, hoparlör ve klima sistemlerimizi bir ilerleme olarak mı görürdü, yoksa gerileme mi?"

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ELFİ (Elmas Fikirler) programında her hafta bir isim, kendi dünyasındaki bir tefekkürü, bir analizi veya yeni bir farkındalığı; kısacası, bir 'elmas fikri' izleyicilerle paylaşıyor.

Geçtiğimiz haftalarda da Zack Crist; Bediüzzaman'ın Batı medeniyeti ve İslam medeniyetini karşılaştırdığı yerlerde kullandığı 'düstur-u teavün/yardımlaşma düsturu' ve 'düstur-u cidal/mücadele etme düsturu' kavramlaştırmaları üzerinden Mimar Sinan'ı, mimariyi ve teknolojinin dayatmacılığını masaya yatırdı.

Bugün Batı medeniyetinin 'teknoloji' dediği şeylere çok kapıldığımızı ve bu kapılmışlık içinde kendi teknolojimiz diyebileceğimiz şeyleri küçük gördüğümüze dikkat çeken Crist; fakat her teknolojinin aslında kendi medeniyet değerlerinden besleniyor oluşuyla izlerini/hassasiyetlerini içerdiğini ifade etti. Bu noktada İslam medeniyetinin de teknolojisindeki 'çevreyle uyumlu' ve 'işgalci olmayan' yapısıyla farklı bir mahiyet arzettiğini belirten Crist; halbuki Batı medeniyetinin her ürününde bir kibrin ve dayatmacılığını izlerinin görüldüğünü dile getirdi.

Özellikle ses sistemleri üzerinden bu konuyu analiz eden Crist; İslam medeniyetinin cami mimarisinde ses sorununu akustikle/iç mimariyle çözmeye çalışırken, Batı medeniyetinin aynı problemde hoparlör gibi dayatmacı modeller belirlediğini hatırlattı. Akustikte herkesin birbirinin sesini duymasına ve birinin diğerine sesinin dayatmamasına hassasiyet gösterildiğini belirten Crist; hoparlör sistemlerinde ise tek kişinin sesinin diğer bütün sesleri bastıracak şekilde dayatıldığını ve bunun da İslam'ın ruhuna uygun olmadığını ifade etti.

Sunumunu "Mimar Sinan bugüne gelse, camilerimizi görse, hoparlör ve klima sistemlerimizi bir ilerleme olarak mı görürdü, yoksa gerileme mi?" sorusuyla bitiren Crist; teknoloji algımızın kökenlerine ve müslüman zihinlerde yaşanan erozyona dair önemli şeyler söyledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...