İstanbul'da Çok Kültürlüğün İzleri Neden Azaldı?

 

İstanbul'da çok kültürlüğün izleri neden azaldı?

Eskiden gayrimüslimlerin kültürü çok daha fazla sokağa yansırdı. Noel gibi, Paskalya gibi doğuş ve diriliş bayramlarımızda sokaklar da bunu hissederdi. Paskalya çöreğinin kokusu bütün sokakları doldururdu.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında yazar Markar Esayan, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Esayan, çocukluğunun İstanbul'unu, Şişli'yi ve o dönemin çok kültürlülüğünü anlattı.

Sonraki dönemde, devletin azınlık politikalarıyla ve 1970-80'lerde yaşanan olumsuz siyasi gelişmelerle demografik anlamda büyük değişiklikler olsa da, Şişli ve civarının, her zaman çok kültürlülüğe açık bir yer olduğunu belirten Esayan; Ermenilerin, Rumların, Yahudilerin, Çerkeslerin, Kürtlerin, Türklerin hep beraber yaşadığı bu semtte, çok kültürlülüğün izlerini görmenin eskiden kolay olduğunu, 1970-80'lerden sonra ise (yaşanan iç ve dış gelişmelerle) bu izlerin giderek kaybolduğunu ifade etti.

Noel gibi, Paskalya gibi bayramlarda sokaklara taşan bir gayrimüslim kültürünün o dönemlerde varolduğunu belirten Esayan, 'Paskalya çöreğinin kokusunun bütün sokakları doldurduğu' mezkur zamanlardan bugüne ciddi bir gayrimüslim nüfusu azalması olduğunu, bunun da elbette gayrımüslim kültürünün sokaktaki yansımaları azalttığını dile getirdi. Şimdilerde tekrardan Kurtuluş gibi yerlerde bu izlerin yaşatılmaya çalıştığını da belirten Esayan, bütün bunların çocukluğunun İstanbul'una dair çok güzel anılar taşıdığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...