Kainattaki Düzen Deizm ile İzah Edilemez

Son zamanlarda gençler arasında deizmin yaygınlaştığı iddiaları üzerine, Kavram Atölyesi programında 'deistlerin ilah kavramına yükledikleri anlam' çerçevesinde, "İslamiyet’in hakikatlerine aykırı bir inanış olarak deizm" konusu müzakere edildi.

 

Deistlerin Zihinlerindeki İlah Tasavvuru Müslümanlarınki ile Örtüşmüyor

Kenan Demirtaş, deistlerin, kainattaki düzene bakarak 'tanrısız olmayacağını' düşündüklerini, lakin kafalarında Müslümanların inandığı gibi bir ilah anlayışının olmadığı ifade ederek, deistlerin Tanrı’nın varlığına inandıklarını, fakat hiçbir dine bağlılığı kabul etmeyerek ahiret, peygamber ve kitap inançlarını reddettiklerini söyledi.

Deistlerin kafalarında oluşturdukları Tanrı tasavvurunun Süpermen gibi insandan bir tık ileride olduğunu ifade eden Demirtaş, “Deistler bu nedenle kainattaki bunca işi Tanrı’nın tek başına yapamayacağını düşünüyor” dedi.

 

“Deizm Safsatadan İbarettir”

Kur’an tarifinde Allah’ın Hayy ve Kayyum olduğunun anlatıldığını ifade eden Kenan Demirtaş, “Kayyum, birşeyin varlığını ayakta tutup devam ettirendir. Tıpkı aynanın içinde yansıyan ışık gibidir” dedi. Ve ışığı ayakta tutup varlığını devam ettirenin spottan gelen ışık olduğunu söyledi.

Deistlerin zihinlerinde oluşturdukları Tanrı tasavvurunun yanlış olduğunu vurgulayan Demirtaş, kainatın seyrinin deistlerin zihinlerindeki anlayışla izah edilemeyeceğini ve kainatın her an tecelliye muhtaç olduğunu ifade etti.

Emine Sirkecioğlu Demirtaş ise Cenab-ı Hakk’ın esmaları arasında sermedî sıfatının olduğunu, bununda varlığını kesintisiz olarak devam ettirip bütün kainata yansıtması anlamına geldiğini söyledi. Ve Cenab-ı Hakk’ın yalnızca bu esmasının dahi deizmin bir safsatadan ibaret olduğunu ispat edip bu tarz bir sapkınlığı kökünden kestiğini ifade etti.

 

Haber: Hatice Meryem AKOVALI

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...