Kalbi Delen Hastalık: Hırs

Bir Niyet Bir Tasavvur programında, bu hafta, 'kalpte ortaya çıkan bir hastalık' olan hırsın nedenleri ve çarelerinin neler olduğu konuşuldu.

Hırs duygusunu, 'belli bir amaca erişme uğruna kişinin bütün benliğini saran tutku' olarak tanımlayan Nurender Kuşaslan, modern çağın, insanları hırslı olmaya yönlendirdiğini söyledi.

Uhuvvet Risalesi'nin sonunda hırs kavramının yer almasının önemini vurgulayan Kuşaslan, “Hırs, toplum hayatında olumsuz özellikler ortaya çıkartacağı için 'uhuvvet' kavramını ortadan kaldırır” dedi.

İsraf, Hırsı Besler

Melahat Güler ise hırsın sosyal hayat içerisine çok sinsice girdiğini ve bir şeylere sahip olmak için hedefler büyüdükçe hırs duygusunun arttığını ifade etti.

Hırsı besleyen şeyin israf olduğunu vurgulayan Nurender Kuşaslan, israfın olduğu yerde kanaatsizliğin ortaya çıktığını, kanaatsizliğin ise çalışma şevkini kırdığını söyledi. Ve “Hırslı kimse helal-haram kavramlarından uzaklaşır” dedi.

Hırsın Çaresi Tevekkülde

Hırsın çaresi olarak Kur’an’ın tevekkül dersini verdiğini anlatan Melahat Güler, insanın kendini düşünüp bencilleştiğinde hırs hastalığının çoğaldığını, fakat bunun ilacının tevekkül etmek olduğunu söyledi.

Nurender Kuşaslan ise tevekkülün içinde üç önemli nokta olduğunu vurgulayarak, “Tevekkül, bir şeyi hakiki sahibine teslim edip, elinden geleni yaptıktan sonra neticeye rıza göstermektir” dedi.

 

Haber: Hatice Meryem AKOVALI

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...