Kemalizmin Günahları Sünnilerin Üzerine Yıkılmaya Çalışılıyor!

Kemalizmin günahları sünnilerin üzerine yıkılmaya çalışılıyor!

"Kemalist dönemin günahı sünniler üzerine yıkılarak bir alevi-sünni çatışması oluşturulmaya çalışılıyor."

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, Türkiye'de yaşanan DHKP-C terörünü, Yemen'deki karışıklıkları ve küresel zeminde artan İslam içi mezhep çatışmalarının kaynağını konuştular.

Boztaş'ın; 'DHKP-C ve diğer örgütlerin sosyolojik meşruiyet ve insan kaynağı için kullandıkları yaraların/kırılmaların veya mezhep farklılıklarından kaynaklanan gerilimlerin nasıl tedavi edilebileceğine' dair sorusu üzerine Uysal; Türkiye'nin fay hatları ve bu fay hatlarının geçmişi ekseninde ilginç analizlerde bulundu. Alevilerin Cumhuriyet tarihi boyunca mağdur edildiğine dikkat çeken Uysal, ancak bu mağduriyet üzerinden bir sünni düşmanlığının doğru bir yargı olmayacağını ifade etti. "Bazı kesimler kemalist dönemin günahlarını sünnilerin ve sünniliğin üzerine yıkmaya çalışıyorlar..." diyen Uysal, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

"Devlet sanki sünnilerin devleti ve alevilere baskı yapıyor. Veya devlet sanki Türklerin devleti Kürtlere baskı yapıyor... Böyle göstermeye çalışıyorlar. Kabul etmek gerekir ki; kemalist ideoloji ne sünnidir hakikat-i halde, ne de geleneksel Türktür. Bunu, burada zaman zaman konuştuk. Aslında yapmak istediği transformasyonu ağırlıklı olarak sünni Türk üzerinde yapmıştır kemalist düzen çünkü çoğunluk onlardır.

Laik-Laisist-Seküler bir yapıyı (adı Türk olabilir, sünni olabilir, bunları önemsemez) kurmaya çalışmıştır. Önemsediği şey lakayt olmasıdır. Alevi gibi yaşayan bir sünni istemiştir. Etnik olarak kendini Türk görecek ama Türklüğe ait bütün geleneksel değerler, bütün dine ve örfe ait değerler, bunlar istenmemiştir. İdeali: Batılı gibi olacak! Dolayısıyla bu anlamda milliyetçiliği bile çok tartışmalıdır, su götürür yani. Bir başka medeniyete öykünen milliyetçiliğe de milliyetçilik denmez aslında."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...