Lahikalar Neden Önemli?

Yazar Metin Karabaşoğlu, Alternatif Bakış Özel programında FETÖ'deki sapmalardan birisinin kaynağını deşifre etti. Risale-i Nur'un külliyatı oluşturan metinlerin bütüncüllüğünde okunması gerektiğini belirten Karabaşoğlu, parçalı okumanın doğurabileceği sıkıntıya şöyle dikkat çekti:

"Bediüzzaman'ın Sözler, Mektubat, Lem'alar ve de Şualar'ın ilk kısmı, doğrudan iman hakikatleriyle ilgili meselelere odaklanmıştır. Onların başında da birinci Yeni Said eseri olarak Sözler gelir. Bu eserler okunurken, 'Bu eserlerde verilen iman dersi dahilinde nasıl bir ahlak ve nasıl bir içtimaiyat veya sosyal hayat oluşturulur?' Bunun uygulamasını, yöntemini, ölçülerini önümüze koyan ise Bediüzzaman'ın Kastamonu, Emirdağ, Barla lahikası ve Şuaların ikinci kısmında yeralan mektuplarıdır."

Risale-i Nur okuru olarak bilindikleri halde uygulamada nasıl böyle bir farklılığın ortaya çıktığını analiz eden Karabaşoğlu, sorunun 'seçici okurluktan' kaynaklandığı dile getirdi:

"Bu yapıda şu vardı: Yarısını alıyorsunuz. Ondan sonra peki buradaki iman dersi nasıl sosyal hayata tercüme edilir? Nasıl uygulanır, yaşanır? Bunun anlatıldığı kısmı okumuyorsunuz. Oraya başka birşey monte ediyorsunuz. Fethullah Gülen'in kafasındaki hedefleri monte ediyorsunuz. Böyle bir tablo vardı ortada..." 

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...