Medeniyetlerin Beşiği Mardin; Barışı, Hürriyeti ve Bediüzzaman'ı Ağırlıyor

Ahirete irtihalinin üzerinden 55 yıl geçmesine rağmen Bediüzzaman Said Nursî ve eserleri hâlâ yeterince anlaşılabilmiş ve anlatılabilmiş değil. Külliyatında, modern zamanlara ve onun kavramlarına yönelik oluşturduğu eleştirel bakış ise, daha fazla incelenmeye ve irdelenmeye muhtaç. Onun, zamanına ve gelecek zamanlara tuttuğu ışık, Türkiye'de bir ölçüde karşılık bulsa da, hâlâ ümmetin geneli tarafından yeterince bilinemiyor. Fakat geçen zaman diliminde onun tanınması ve tanıtılması ekseninde yapılan çalışmalar da azımsanmayacak bir çoklukta.

İşte bunlardan birisi de yarın (Cuma günü) Mardin'de başlayacak olan Bölgesel ve Küresel Barış İçin İman ve Hürriyet Sempozyumu. 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında, Mardin Artuklu Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenecek olan sempozyumda, son dönemlerin en çok üzerine konuşulan meselelerinden; "Özgürlük olmadan iman mümkün mü? Hürriyetin tarifi İslam'da ve Liberalizmde benzer yapıda mıdır? Said Nursî ve Liberal hürriyet anlayışı arasındaki benzerlikler ve nüanslar neler? Özgürlüğün dili: Yorum ve tevil. Vicdan ve siyaset arasında Aleviler ve Alevilik. Müritleşme, bireyleşme ve bireyselleşme bağlamında özgürlük nasıl olmalıdır? Demokratik bir anayasa yapım sürecinde hürriyetin önemi. İman ve hürriyet ilişkisi nasıl olmalı? Hürriyet bağlamında İslam cihadının niteliği ve niceliği nasıldır? Bediüzzaman'ın müslüman milletler ve Kürt sorunu bağlamında hürriyete bakışı nasıldır?" gibi sorulara sunumlar ve müzakereler eşliğinde cevaplar aranacak.

Hürriyet tarifinde dikkat edilmesi gereken nüanslar üzerinden Bediüzzaman'ın hürriyete bakışının ve duruşunun da tanımlanmaya çalışılacağı oturumlarda TV111 programcılarından Doç. Dr. Âdem Ölmez ve hukukçu Ömer Faruk Uysal da birer tebliğ sunumu yapacaklar. TV111'in internet sayfasından da canlı yayınlanacak olan sempozyuma, başta Bediüzzaman'ın hayatta olan talebeleri olmak üzere, pekçok değerli ismin katılması bekleniyor. Sempozyuma konuşmacı olarak katılacak diğer bazı isimler ise şöyle: Prof. Dr. Bilal Sambur, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Prof. Dr. Halil Çiçek, Prof. Dr. Ensar Nişancı, araştırmacı-yazar Hüseyin Yılmaz, Dr. Senai Demirci, Prof. Dr. Ergun Yıldırım... CANLI YAYIN PROGRAMI 15 Mayıs Cuma: 14.30 -19.00 16 Mayıs Cumartesi: 09.00-12.30, 14.00-18.00 17 Mayıs Pazar: 09.00-13.00

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...