Millet-i İbrahim'den Olmak, Sorgulamaktır

Millet-i İbrahim'den olmak, sorgulamaktır

"Hz. İbrahim, hem anne ve babasının dinini sorguladı, hem kendisini sorguladı. Kim millet-i İbrahim'e mensupsa, bu süreçten geçiyor."

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ELFİ (Elmas Fikirler) programında her hafta bir isim, kendi dünyasındaki bir 'elmas fikri' izleyicilerle paylaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda da Zack Crist, müslüman oluşunun öyküsünü ELFİ'de izleyicilerle paylaştı. Kendisini Amerikalı olarak değil de millet-i İbrahim'den olarak tarif etmeyi seçen Zack Crist, müslüman oluşun 'hiç bitmeyecek bir sorgulama süreci'nin ifadesi olduğunu söylerek başladı sunumuna:

"14 yaşıma kadar kiliseye gidiyordum. Ders alıyordum. İyi bir Hristiyan olmaya çalışıyordum. Ama bir zaman sonra annemin ve babamın dinini sorgulamaya başladım. 'Benim dinim anne ve babamın dini mi?' diye sordum. Cevap bulamadım. Mantıksız olduğu için, kendi kimliğimi içinde bulamadığım için dini, bana anlatılan şekliyle hristiyanlığı reddettim."

Böylesi bir sürecin ardından kendisini boşlukta hissettiğini, teolojisinin sadece 'hristiyanlığı inkardan' ibaret olduğunu anlatan Zack Crist, sonrasında ise ateizme merak duyduğunu ve içindeki boşluğu onunla doldurmaya çalıştığını, ancak onun da doyurucu olmadığını farkettiğini anlattı izleyicilere:

"Ateist oldum ama benim dinim sadece inkardan ibaretti. Ateizm ne, onu bilmiyorum. 17 yaşımda bir kitap aldım ateizm hakkında, okumaya başladım. Kitabın içinde yer alan argümanlarla ateizmi çürüttüm. Çıkardığım sonuç ise şuydu: Kainat sınırlıysa mutlak bir yaratıcı lazımdı."

 

İntihar etmeyi bile düşündüm

Manevî dünyasındaki bu çalkantıların aynı zamanda maddî dünyada da yansımalarının olduğunu aktaran Zack Crist, hayatın diğer detaylarının ve eğlenceye yönelik faaliyetlerinin de kendisini doyurmamaya başladığını anlattı:

"Ailem Türkiye standartlarına göre zengindi. Birçok evimiz, şeyimiz vardı. Ama deist anlayış beni mutlu edemedi, dünya beni mutlu edemedi. İntihar etmeyi bile düşündüm."

 

Kim olduğumu öğrenmek istedim?

İslamiyetle tanışıklığı ise daha sonraları, üniversite yıllarında olmuş Zack Crist'in:

"Bir keresinde izlediğim bir filmden dolayı camiye gittim. Orada Ali isminde bir kardeşle tanıştım. İki saat sohbet ettik. Bana dedi ki: 'Mutlak olan yaratıcıyı tanımak istersen, eve git, aynaya bak, kendine kim olduğunu sor.' Yaptım ve cevap bulamadım. 14 yaşımdan beri soruyordum bu soruyu kendime ama ilk defa böyle şuurla sormuştum. Ali'ye mail yazdım: 'Ben sordum kendime cevap bulamadım, ama öğrenmek istiyorum, buluşabilir miyiz?'"

Hidayet öyküsünün ardından, hepimize ders olacak bir şekilde, mensup olduğu milleti de böyle tarif ediyor izleyicilere:

"Mensup olduğum milleti söyleyeyim: Ben Amerikalı değilim, ben Türk de değilim, ben millet-i İbrahim'denim. Hz. İbrahim, hem anne ve babasının dinini sorguladı, hem kendisini sorguladı, hem de şuurlu bir şekilde sorguladı. Kim millet-i İbrahim'e mensupsa, bu süreçten geçiyor."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...