Mustafa Kemal, Enver Paşayı Neden Engelledi?

Mustafa Kemal, Enver Paşa'yı neden engelledi?

Enver, Hareket Ordusu'na yetişir yetişmez, kurmay başkanlıktan Mustafa Kemal'i aldırmış ve yerine kendisi geçmiştir.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; 31 Mart Olayı'nı ve '31 Mart sırasında Bediüzzaman'ın duruşunu' konuştular. Memmi'nin '31 Mart Olayı'nda Hareket Ordusu'nun rolü' hakkındaki bir sorusu üzerine Ölmez şunları söyledi:

"İstanbul'da meşrutiyetin tehlikeye girdiğini görünce, Balkanlar'da Mahmut Şevket Paşa komutasında bir ordu hazırlandı. Bu orduya Hareket Ordusu adı verildi. Hareket Ordusu'nun kurmay başkanı Mustafa Kemal'di. İstanbul'a doğru yürüyüşe geçtiler. Ancak kudretli zabit Enver'i burada unutmamak gerekir. O zaman Almanya'da vazife görüyordu. Hareket Ordusu'nun İstanbul'a doğru yürümeye başladığını duyunca, Avrupa'daki görevini bırakıp hemen İstanbul'a gelecek ve yolda Hareket Ordusu'nu yakalayacaktır.

Bu, Mustafa Kemal'le Enver arasındaki rekabeti biz orada da görüyoruz. Hemen Mustafa Kemal kurmay başkanlığından indirilip kurmay başkanlığına Enver getirilecektir. Enver'e, Enver Paşa'lığa giden yolu açan en önemli kademelerinden birisi işte budur. Tabii bu süreç 1918'e kadar devam ediyor. Bu defa Mustafa Kemal, 1918'den sonra; Enver, Kafkasya'dan Mustafa Kemal'e yazıp milli mücadele için 'Gel beraber bu işi yürütelim!' dediğinde bu defa da Mustafa Kemal ona cevap verecektir: 'Gelme, gelirsen cezalandırılırsın.'"

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...