Neden Artık 'Hikaye' Yazılamaz?

Neden artık 'hikaye' yazılamaz?

"Artık o geçmiş dönemlerde değiliz. Hayatımıza, isteyelim veya istemeyelim, girmiş olan birçok şey var. Yeni bir kuşağız biz. Bizden sonrakiler bizden de yeni bir kuşak olacak. Hep aynı yere geliyoruz: Düşünme biçimi değişiyor. Algılama biçimi değişiyor. Dolaylı olarak ifade etme biçimi de değişmek durumunda."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında yazar Güray Süngü, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; "Hikaye anlatmıyoruz da öykü kuruyoruz dediniz. Neden böyle bir ayrıma gidiyoruz? Bizi buna mecbur eden şeyler mi var?" sorusu üzerine Süngü; değişen toplum, dil, üslûp, yazma/okuma biçimleri ve öykü üzerine ifade etti:

"Bu modern birşey. Bir yerde de söylemiştim, ukalaca da anlaşılabilir: 'Hikaye anlatabilen varsa anlatsın!' demiştim ama bu şey değil, illa ki anlatılabilir hikaye. Artık o geçmiş dönemlerde değiliz. Hayatımıza, isteyelim veya istemeyelim, girmiş olan birçok şey var. Yeni bir kuşağız biz. Bizden sonrakiler bizden de yeni bir kuşak olacak. Hep aynı yere geliyoruz: Düşünme biçimi değişiyor. Algılama biçimi değişiyor. Dolaylı olarak ifade etme biçimi de değişmek durumunda.

O yüzden, öykü de zaten tür itibariyle modern bir tür. Hikaye değil. Hikaye ile öykü biraz farklı şeyler. Modern bir tür olduğu için de kurmaya müsait birşey. Yani ne anlatacaksanız, onu belirli bir estetikte, belirli bir zihin düzeyine ve belirli bir kurmaca etrafında anlatmak durumundasınız. Bana gelen o. Benim düşünme biçimime de bu çok yakın olduğu için böyle söylüyorum aslında."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...