Neden Hayvanlar Daha Mutlu?

 

Zübeyir Tercan ve Abdurreşid Şahin, Holografik Bakış'ta her hafta Risale-i Nur metinleri üzerinden hayatlarımıza uzanan ilginç tefekkürler yapıyorlar. Bu hafta da İkinci Söz okumasına devam eden ikili, mezkûr metinde geçen "Diğer adam ise, mü'mindir. Cenâb-ı Hâlıkı tanır, tasdik eder. Onun nazarında şu dünya bir zikirhane-i Rahmân, bir talimgâh-ı beşer ve hayvan, ve bir meydan-ı imtihan-ı ins ü cândır..." ifadelerini masaya yatırdılar. Özellikle 'dünyanın bir talimgâh/eğitim yeri' olması üzerine vurgu yapan ikili, 'neden böyle olduğu' ve 'böyle olmasının hayatımıza ne kattığı' üzerine kıymetli şeyler söylediler.

Hassaten, Risale-i Nur'da başka yerlerde de altı çizilen, insanın ve hayvanın dünyaya gelişindeki farklılığa vurgu yapan Şahin; hayvanların, dünya yaşamları için gerekli olan bütün bilgilere neredeyse tamamen sahip olarak doğduğunu, tamamen sahip olarak doğmayanların ise az bir zaman sonra gerekli şeyleri talim edip hayatını güzelce yaşayabildiğini ifade etti. İnsanınsa bu noktada tam tersi bir konumda bulunduğunu belirten Şahin; insan türünün, hayatı boyunca öğrenmeye devam ettiğini ve mutlu bir hayat yaşamak için ölümüne kadar da öğrenmeye muhtaç kaldığını dile getirdi.

Anlatımı içinde arı örneğini de veren Şahin; bal gibi harika bir gıdayı, bir kimyevî mucizeyi yapmayı daha doğduğu anda bilen arının insana kıyasla bu dünya açısından daha bahtiyar durduğunu ifade ederken; daha kapasiteli olduğu halde insanın arı kadar bahtiyar bir dünya hayatı yaşayamayışının, onun aslında bu dünya için yaratılmış olmadığını gösterdiğine dikkat çekti. İnsanın da bu kapasitesinin hakkını vereceği bir bâki âlem için yaratıldığının buradan anlaşılabildiğini belirten Şahin; o nedenle bu dünya hayatının o bâki hayat için bir eğitim yeri olduğunun Risale metinlerinde önemle vurgulandığını sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...