Neşriyat Kavgalarının Özünde Rant mı Var?

Neşriyat kavgalarının özünde rant mı var?

"Bakarsak; yayınevleri, o yayınevlerinde köşeleri tutmuş bazı isimler, onların aldığı primler vs... Böyle bir tabloyla da karşılaşabiliriz. Diğer tarafta ise hayatını Risale-i Nur'a vakfetmiş veya vakfetmek isteyen, ama o yapılar içerisinde olmadığı için aynı zamanda maişet için de çalışıp çabalaması gereken kişilerle de karşılaşabiliriz."

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu ve hukukçu Ömer Faruk Uysal, Şener Boztaş'ın "Risale-i Nur'un neşri ve Nur hizmetinin geleceği..." temalı sorularını yanıtladılar.

Program içinde sık sık 'tartışmaktan ve yüzleşmekten kaçındığımız sorunlarımıza' dikkat çeken Karabaşoğlu; Boztaş'ın "Risale-i Nur'un neşrinde gözetilmesi gereken hassasiyetler nelerdir? Ve buradan elde edilen gelirler nasıl kullanılmalıdır?" şeklindeki sorusuna ilgi çekici cevaplar verdi.

 Risale-i Nur külliyatının, bugün, farklı tasarım versiyonlarıyla onlarca yayınevi tarafından basıldığını hatırlatan Karabaşoğlu; bu yayıncı sayısındaki artışın da sağlıklı olmadığına, ayrıca yapılan yayıncılık içerisinde elde edilen paranın da doğru bir şekilde kullanılamadığına dikkat çekti.

Normalde, Bediüzzaman'ın vasiyetine göre, neşir hizmetinde elde edilen gelirin yine neşir hizmetinde ve özellikle hayatını Kur'an talebeliğine vakfetmiş insanların geçiminin sağlanmasında kullanılması gerektiğine işaret eden Karabaşoğlu; ama mevcut durumda (bu vasiyetin hakkını veren yayıncılar da olmakla birlikte) yayınevi yapılanmalarının, kimin ne kadar prim kazanacağı tartışılan ve yalnız buna odaklanılan bir rant sistemine dönüşmüş olduğunu ifade etti.

Bu halin, hem Risale-i Nur hizmetinin geleceğini, hem de bugününü kötü etkilediğini belirten Karabaşoğlu; şu an yaşadığımız gerilimlerin özünde de, Kur'an davası adına hayal ettiğimiz şeylere ulaşamayışımızda da bu 'hizmet odaklılıktan' 'rant odaklılığa' kayışın olumsuz etkileri olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...