Nostaljiye Kapılırsanız, Maçı Kaybetmişsiniz Demektir

 

Nostaljiye kapılırsanız, maçı kaybetmişsiniz demektir

"Eskiden daha fazla seyirci gelirdi. Ama seyir zevkleri çok değişti. Seyir mekanları çok değişti. Seyirci çok değişti. Dolayısıyla eski zamanlarda bir 'yönetmen sineması' adını verdiğimiz sinemanın mensuplarının çektiği filmlere giden seyirci ile bugün giden seyirci arasında farklar var..."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında, yönetmen Derviş Zaim, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın, 'yönetmen sineması' ve 'bugünün seyircisinin ona ilgisi' hakkındaki bir sorusu üzerine, Zaim, değişen seyirci ve direnmeye çalışan yönetmen sineması hakkında ilginç tesbitlerde bulundu:

Değişen nesil, sinema ve kültür yapısının elbette seyirci sayısını da etkilediğini belirten Zaim, ancak geçmiş günler nostaljisine kapılıp "Artık bu şartlarda birşey yapılamaz!" cümlesini söylemenin 'maçı kaybetmek' anlamına geleceğinin altını çizdi. Doğru olan davranışın; zamanın dili dinlenerek, değişmesine engel olunamayan şartlar içinde sanatı üretmeye devam etmek olduğunu belirten Zaim; yönetmen sineması adına mantıklı olanın da geçmişi nostaljik bir anış değil, geleceğin dilini anlamaya çalışmak olduğunu ifade etti:

"Ama hayat devam ediyor, bunun bilincinde olarak yaklaşmak gerekiyor. Ben, "Neydi o eski güzel günler" nostaljisine kapılmak istemiyorum. Çünkü böyle bir nostalji hiçbir yere, hiçkimseyi götürmez.  Şu an hayat yeni birşeyi dayatıyorsa, o hayatın neyi dayattığını dinleyip ona göre tedbir almak gerekir. İnternet çağındasın. Herşey dowland edilebiliyor. Bütün bunları bilerek yeniden tedbir almak gerekiyor."

Yönetmen sinemasının da seyirci ile ilişkisini ve onun kendi üzerindeki ilgisini sürdürebilmesi için geçmişe değil, geleceğe bakması gerektiğini belirten Zaim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Biz o eski güzel günlerde şöyle yapardık, böyle yapardık. Şu kadar seyirci gelirdi. Şu anda bunları yapabilmek imkansız. Çünkü şöyle oldu, böyle oldu!' dediğiniz zaman maçı çoktan kaybetmişsiniz demektir. Ki böyle. Ama bir şekilde hayat devam edecek ve bu hayatın bizim lehimize devam ediyor olması için birşeyler yapmak elbette gerekli."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...