Nur Talebeleri 'Eleştiriden' mi, Yoksa 'Eleştirinin Üslûbundan' mı Rahatsız?

TV111'de yayınlanan Alternatif Bakış Özel'de, yazar Metin Karabaşoğlu ve Şener Boztaş, Risale-i Nur'a ve Bediüzzaman'a dair iddiaları konuştular. Yıllardır tartışılagelen pekçok soruya mukni cevapların verildiği programda, nur talebelerinin Bediüzzaman'a yönelik hiçbir eleştiriyi kabul etmediği şeklindeki yaygın söylemin ne noktada hataya düştüğü de izah edildi:

"Şunu dese bir insan: Bediüzzaman'ın iman hizmeti ortada. Hakaik-ı imaniye noktasında telif ettiği eserler ortada... Allah ebeden razı olsun. Ama şu noktalarda, ben, Bediüzzaman'a katılmıyorum. Şu noktalarda farklı düşünüyorum. 'Yiğidi öldür ama hakkı yeme...' deriz ya. 

Otururuz konuşuruz. Kardeşim nerede takıldın? Ben, Risale-i Nur'un bütünlüğü içerisinde, o sözü böyle anlıyorum. Nur talebeleri de böyle anlarlar. 'Yok, ben birisiyle konuştum, o öyle anlatmadı, şöyle anlattı. Bu bana sorun geldi.' Haklısınız. Buradan bu mana çıkmaz, ama uyaralım o arkadaşımızı böyle anlamasın. Çünkü bu Bediüzzaman'ın murad etmediği bir anlam."

Nur talebelerinin bu tarz yapıcı tenkidlere her zaman açık olduklarını belirten Karabaşoğlu; görece rahatsız oldukları şeyin ise, Bediüzzaman'ın daha ne dediğini anlamaya çalışmadan veya müzakere etmeden yapılan 'yargısız infazlar' olduğunu ifade etti:

"Bu tarz yapıcı tenkidlere her zaman açık olduk. Ama hayatını imana adamış. İman hakikatlerinin izah ve isbatı için ömür ortaya koymuş. Bunun için yaşadığı dönemin muktedirleriyle karşı karşıya gelmeyi, idam talebiyle yargılanmayı, her türlü işkenceye maruz kalmayı göze almış bir insan karşında. Önce bir takdir edersin. Eserinin ana omurgasındaki isabeti de takdir edersin. Sonra takıldığın yer varsa müzakereye açarsın. Bir kere bu yok. Zaten bir okuma yok. Ağırlıklı olarak, tabirimi mazur görün, bir papağanlık var." 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...