Ramazan Neden Şeairdir?

 

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Nur Penceresi'nde bu hafta ilahiyatçı Kenan Demirtaş, Ramazan ayının ehemmiyeti ve barındırdığı hikmetler üzerine ilginç analizlerde bulundu.

Vahyin indirildiği ay olarak Kur'an'da da Ramazan'ın methedildiğini/altının çizildiğini belirten Demirtaş; bu 'indirilme' ifadesinin de sadece vahyin gelişi anlamında değil, Kur'an'da bu tabirin kullanıldığı başka yerlere de kıyasla, Kur'an'ın 'nimetiyet' cihetini hatırlatması gerektiğini ifade etti.

Ramazan'ın, daha gelmeden bile, toplumsal hayatımıza getirdiği başkalığı görebildiğimizi ifade eden Demirtaş; işte bu başkalaşmanın bir cihetinin de Kur'an'ın feyzine ve bereketine baktığını dile getirdi. İnsanların Ramazan'da, özellikle İslam beldelerinde, tamamen farklı bir yaşam tarzına büründüğünü belirten Demirtaş; bunun da onun 'şeair' oluşuyla ilgili olduğunu ifade etti. Şeairin sembolik anlamdan ziyade, aslında bir 'yenilenme' mahiyeti taşıdığını belirten Demirtaş; bu yenilenmenin de 'anımsamayla' ilgili olduğunu vurguladı.

Bediüzzaman'ın da Ramazan Risalesi'nde oruç ve Ramazan ayı için şeair-i İslamiye ifadesini kullandığını belirten Demirtaş; bu anlamda Ramazan'ın Kur'an'ın ruhunun, mesajının, dersinin tekrar tekrar hatırlanmasında, yaşatılmasında ve unutulmamasında büyük bir yer tuttuğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...