Rilke'yi Okursanız Bediüzzaman'ı Anlarsınız

Rilke'yi okursanız Bediüzzaman'ı anlarsınız

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Medeniyet Tasavvurları programında Dr. Suat Alkan ve Caner Kutlu, her hafta, Batı medeniyeti, İslam medeniyeti ve bu ikisinin ekseninde Bediüzzaman'ın altını çizdiği 'medeniyet değerlerini' analiz ediyorlar. Hayatının büyük bir kısmı Batı'da geçen Dr. Suat Alkan; her hafta, orada gördükleri, İslam topraklarında yaşadıkları ve Risale-i Nur'da okuduklarına dair Kutlu'nun kendisine yönelttiği soruları yanıtlıyor.

Bu haftaki programda Şerif Mardin'le arasında geçen bir hatırayı da izleyicilerle paylaşan Alkan; o yıllarda Bediüzzaman Said Nursî üzerine yaptığı çalışmaya yeni yeni başlayan Mardin'in, kendisini bir ziyareti esnasında 'Bediüzzaman'ın metinlerini anlayamamaktan' şikayet ettiğini; buna karşılık kendisinin de "Rilke'yi okursanız, Bediüzzaman'ı daha iyi anlarsınız..." önerisinde bulunduğunu anlattı.

Alman şair Rilke'nin(d. 4 Aralik 1875, Prag, ö. 29 Aralik 1926 Montrö, İsviçre)  cümle yapısı ile Bediüzzaman'ın cümle yapısı arasında,  özellikle akıl ve kalbi beraber ele alışları/sunuşları açısından büyük benzerlikler gördüğünü belirten Alkan; bu üslûp kardeşliği nedeniyle Mardin'e böylesi bir tavsiyede bulunduğunu, Rilke'nin duruşunun da Batı'nın salt akılcı düzeni karşısında bir meydan okuyuşu ifade ettiğini dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...