Risale-i Nur Dersi mi Yapıyoruz, Şov mu Yapıyoruz?

TV111'de her pazartesi izleyicisiyle buluşan, Zübeyir Tercan ve Abdürreşid Şahin'in beraber hazırlayıp sundukları Holografik Bakış'ta yeni sezona 5. Söz okumalarıyla başlandı. İlk derste Risale okumalarının metoduna dair tesbitlerde bulunan Abdürreşid Şahin; ayrıca, Risale-i Nur derslerinde korunması gereken kıymetli bir hassasiyete de dikkat çekti. Risale-i Nur dersi yapanların metinle ilişkilerini korumak noktasında özen ve dikkat sahibi olması gerektiğini vurgulayan Şahin; aksi durumda yapılanın Risale dersi olamayacağını ifade etti:

"'Bir insanın Risale-i Nur dersi yaptığını' veya 'aldığımızın Risale-i Nur dersi olduğunu' nasıl anlarız? Ben bunu şöyle anlıyorum: Metin üzerindeki bir mesele, bir konu, bir kelime, bir kavram benim dünyamda farklı bir şekilde tezahür ediyorsa, eskiden bildiğimi sorgulamama vesile oluyorsa, yeni bir anlam katmanıyla o kavram açılıyorsa dünyamda, ben orada ders yapmış veya ders almış oluyorum. Yoksa, Risale-i Nur metinleriyle ilgili birşey yapılmıyorsa, o metinlerle bir ilişki kurulmuyorsa, kişi kendi pazarlıyordur sadece."

İzahlarının devamında, bu kurala bağlı kalmak noktasında kendilerinin de herkes gibi sınanmaya tâbi tutulmasını gerektiğini belirten Şahin; böyle bir farkındalığın korunmadığı platformlarda verimli bir Risale okuması ve tefekkürü yapılmasının mümkün olmadığını dile getirdi:

"Dolayısıyla anlattıklarımızı da 'Bu adamlar işi biliyorlar!' şeklinde değil de, 'söylediklerimiz metinde neyi/hangi kavramı izah ediyor veya açılımına vesile oluyor' diye sorgulamak gerekir. Kendi açımdan da meseleye aynı şekilde bakıyorum. Bugün buradan çıktıktan sonra bir meseleyi daha net bir şekilde anlamış olacak mıyız? Veya 'Ben böyle düşünüyordum, ama böyle değilmiş, yanlış biliyormuşum' şeklinde bir soru oluşursa kafamızda o zaman bir Risale-i Nur dersi almış ve yapmış oluruz. Aksi takdirde yapılan Risale dersi olmaz."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...