Rüya Sineması Nedir?

Rüya Sineması nedir?

Rüya Sineması, bir kavramlaştırma ve sinema teorisi olmaktan ziyade bunun önhazırlığı. Özelde Türkiye sinemasının arkaplanını anlamaya çalışan bir akıl yürütme.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında yazar Sadık Yalsızuçanlar, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Sinemaya, sanata ve yazarlığa dair pekçok şeyin konuşulduğu programda Yalsızuçanlar; Rüya Sineması kavramına ve bu kavramın oluşumuna dair açıklamalarda bulundu.

Rüya Sineması kavramlaştırmasının bir sinema teorisi olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirten Yalsızuçanlar; aslında bu isimlendirmeyle yapmaya çalıştığının bir teorileştirme çabasının önhazırlığı niteliğinde olduğunu ifade etti. Sinemanın bir düşleme sanatı olarak, rüya ile metafiziksel bağını ve bu bağın beyazperdeye yansıyışını Rüya Sineması üzerinden başarmaya çalıştığını söyleyen Yalsızuçanlar; bu sırada, aynı zamanda Türkiye sinemasının zihniyet tarihine yönelik çıkarımlar da yapmaya çalıştığını dile getirdi.

Sanatta ve sinemada eserin kuramdan önce geldiğini vurgulayan Yalsızuçanlar; öncelikle eserin ortaya konduğunu, sonra ona dair polemiklerin, analizlerin oluşturduğunu belirtirken; kendisininse, eserin oluşumundan önce, onu tetikleyen ve etkileyen kültürel arkaplana dikkat çekmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...