Said Nursî’nin Vefatı Yabancı Basında

23 Mart 1960’ta Şanlıurfa’da vefat eden Bediüzzaman Said Nursî’nin ölüm haberi Türk basınında büyük yankı uyandırmış ve birçok gazete bunu manşetlerine taşımıştı.

Dönemin yabancı basını da bu vefat haberine ilgisiz kalmamış, The New York Times ve The Times gazetelerinde konu ile ilgili haberlere yer verilmiş.

The New York Timesgazetesi 24 Mart 1960’ta Said Nursî’nin vefat haberini “SAİD NURSİ” başlığı altında okurları ile paylaşmış ve Said Nursî’nin “Fanatik Müslüman Nur Hareketi” adında bir grubun önderi olduğunu iddia etmiş.

Ahmet Akgündüz’ün hazırladığı Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursî kitabında yer alan küpürlerden öğrendiğimize göre, gazetede, belirgin ve renkli bir karaktere sahip olduğu ifade edilen Said Nursî için, Atatürk’ün ölümünden beri Türkiye’de şekillenmeye başlayan 'dindar hareketlenmenin arkasındaki gizemli güçlerin sembolü' nitelemesi yapılmış.

Said Nursî’nin yıllarca yaşadığı Isparta’dan çıkıp çevre illeri ziyaret etmesi ve Urfa’ya yaptığı son seyahati nazara veren New York Times, bu seyahatlerin muhalefeti rahatsız ettiğine dikkat çekerek, “Said Nursî’nin önderi olduğu Nur tarikatının takipçilerinin 1 milyonu aşkın olduğu” iddiasını sayfalarına taşımış.

Haberde dönemin yaklaşmakta olan genel seçiminde Said Nursî ve talebelerinin kendisine oy vermesi için iktidardaki Demokrat Parti tarafından kullanıldığı iddiası ortaya atılmış ve Başbakan Menderes’in bu imaları sert bir şekilde reddettiği ifade edilmiş.

 

Haber: Hatice Meryem Akovalı

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...