Seküler Zihniyet Neden Daha Başarılı?

 

"Dindarlıktan uzak insanlar dünyada neden bu kadar başarılılar?" Bu hafta Risale Ayracı'nda İkram Arslan ve Ahmet Ay'ın cevap aradığı sorulardan birisi de buydu. Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin Zühre Risalesi isimli eserinin 6. Nota'sı eşliğinde bu konuyu tefekkür eden ikili; mezkur eserde geçen 'dünyanın imareti' meselesini irdelerken, ehl-i dünyanın şu zamanda sahip olduğu başarının 'körkütük bir odaklanmanın' neticesi de olabileceğini ifade ettiler.

Ehl-i iman ve ehl-i takva bir insanın, dünya hayatını inkâr etmese de, esas odağının ahiret olacağını dile getiren Arslan; büsbütün dünyaya odaklanmış, inançsız, hatta inançlı olsa bile kendi dinî itikadına göre cenneti ve cehennemi dünyada düşleyen teoloji sahiplerinin dünya gayretinin anlaşılabilir, fakat özenilemez olduğunu belirtti. Bir müslümanın dünyayı esas gaye yapmada asla bir seküler zihniyet mensubuyla aynı noktaya gelemeyeceğini ifade eden Arslan'a ilave olarak Ahmet Ay da; bugün İslam dünyasının sahip olduğu yeisi besleyen bu 'dünya başarısızlığının' aslında 'başarısızlık' olup olmadığının sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Her yerde sömürü ve acı üreten böylesi bir saadetin bir ilerle mi, yoksa gerileme mi olduğunu analiz etmemiz gerektiğini belirten Ay; bu perspektiften bakınca İslam'ın sömürü asrında geri kalışının bir kaybediş değil asil ve temiz kalarak bir korunma sayılması gerektiğini ifade etti. Müslümanların yaşamdaki asıl amaçlarının 'dünyanın imareti' olmadığını belirten ikili, bu noktada 'dünyaya odaklanmış' ve tüm mesaisini dünyaya sarfeden seküler zihniyetin dünya başarısının, bir mümin için, gıpta edilesi birşey olmadığını sözlerine eklediler.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...