Şiir Okuyan Yönetici Diktatör Olamaz

Şiir okuyan yönetici diktatör olamaz

"Hayatında şiir olan insanla hayatında şiir olmayan insanın günlük hayatı aynı olmaz. Yani şiire hayatında yer veren insanın birtakım bedii duyguları daha gelişmiştir, medenî ilişkileri daha sağlamdır, hoyrat olmaz hiçbir zaman, hal/hareket ve davranışlarında estetik normlara göre hareket eder."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında şair ve yazar Hüseyin Akın, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; "Şiir için 'Toplumsal hayatın düşünsel yanına ve gündelik hayatımızın gidişatına da etkisi vardır' diyebilir miyiz?" sorusu üzerine Akın, şiirin insan ve toplum üzerindeki etkileri üzerine şunları ifade etti:

"Hayatında şiir olan insanla hayatında şiir olmayan insanın günlük hayatı aynı olmaz. Yani şiire hayatında yer veren insanın birtakım bedii duyguları daha iyi gelişmiştir, medenî ilişkileri daha sağlamdır, hoyrat olmaz hiçbir zaman, hal/hareket ve davranışlarında estetik normlara göre hareket eder. Sezai Karakoç Bey'in ifade ettiği gibi; 'Şiir okuyan, şiirle öyle ya da böyle hemhal olan bir yöneticinin diktatör olma diye birşeyi sözkonusu olamaz.' Halkıyla iyi geçinir. En basitinden 'yöneten' noktasından baktığımızda hepimiz birer çobanız ve hepimiz güttüklerimizden sorumluyuz.

Yani illa devlet yönetmek zorunda değiliz. Ama bir baba olarak, bir anne olarak, bir öğretmen olarak, herhangi bir yerde bir işveren olarak vs... Hangi noktadan bakarsak bakalım, neticede birlikte olduğumuz insanlara muamelelerimizde şiirin kalbi yumuşatan bir tarafı vardır. Ki bilirsiniz, bu anlamda tavsiyeler vardır: 'Çocuklarınıza şiir öğretiniz, dilleri tatlansın, kalpleri incelsin...' tarzı telkinler vardır."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...