Sinema, Tüm Sanat Dalarının Buluştuğu Bir Zemin

Sinema, tüm sanat dallarının buluştuğu bir zemin

"Ben, güzel sanatların hep birbiriyle ilgili, içiçe, birbiriyle kesişen, ayırmanın çok doğru olmadığına ilişkin bir yargıyla büyüdüm hep. Edebiyatla ilişkili bir insan, yazıyla ilişkili bir insan, mutlaka müzikle, sinemayla, plastik sanatlarla, görsel sanatlarla ilişkili olması gerektiğini düşündüm."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında yazar Sadık Yalsızuçanlar, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Sinemaya, sanata ve yazarlığa dair pekçok şeyin konuşulduğu programda Yalsızuçanlar; sanatlar arasındaki bağa ve bu bağın üretkenliği besleyişi üzerine düşüncelerini anlattı.

Sanat dalları arasında ayrım yapmanın ve birisi gelişmeden yalnızca diğeri üzerine bir gelişimin pek de kendisine mümkün görünmediğini belirten Yalsızuçanlar; aslında içerik olarak da, dayandıkları esaslar olarak da güzel sanatların birbirlerini beslediğini, geliştirdiğini ve bir diğerinde yapılabilecekleri tetiklediğini belirtti.

Edebiyattan anlayanın aynı zamanda müzikten, müzikten anlayanın aynı zamanda sinemadan, sinemadan anlayanın aynı zamanda biraz da mimariden anlamasının kaçınılmaz olduğunu belirten Yalsızuçanlar; bunun en büyük sebebinin de anlattıkları şeydeki ortaklık olduğunu dile getirdi.

Bugün bir sanat dalı olduğu kabul edilen sinemanın; aynı zamanda mimari, edebiyat, müzik vs. bütün sanat dallarının malzemesini kendisinde birleştiren ve hepsinin ürünlerini ortak bir zeminde kullanabilen birşey olduğuna dikkat çeken Yalsızuçanlar; bu nedenle sanat dalları ve bunlara duyulan ilgi arasında ayrım yapmanın kendi dünyasında pek de mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

 

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...