Sömürgecilerin En Çok Korktukları İbadet

Sömürgecilerin en çok korktukları ibadet

Gerek Hollandalılar gerek İngilizler sömürgeleştirdikleri bölgelerde müslümanların hacca gitmesine engel olmaya çalışıyorlardı.

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında, bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu ve gazeteci-yazar Mustafa Özcan; Şener Boztaş'ın 'Dünden bugüne değişen paradigmalar eşliğinde Türkiye'nin Afrika ve Ortadoğu siyaseti' konulu sorularını yanıtladılar.

Özellikle Ortadoğu ve Afrika coğrafyasına dair tecrübe ve gözlemleriyle Özcan; program boyunca önemli tesbitlerde bulundu.

Gerek tarihteki liderlik konumuyla özelde Türkiye'nin gerek İslam coğrafyasının farklı bölümlerinin birbirleriyle irtibatını kesmenin bir emperyalist politika olarak her zaman sömürgeci ülkeler tarafından uygulandığına dikkat çeken Özcan; bir dönem Türkiye'de hacca gitmek yasak olduğu gibi, Endonezya'da da böylesi bir yasağın uygulandığını ifade etti. Hollandalıların o dönem sömürgeleştirdikleri Endonezya'da, İslam coğrafyasının irtibatından korktuğunu belirten Özcan; bu irtibatın en önemli uzuvlarından birisi olan haccı durdurabilmek için çok çeşitli yöntemler denediklerini dile getirdi.

Muhammed Abduh'tan alınan fetva başta olmak üzere daha pekçok yöntemle müslümanları hacca gitmekten soğutmaya çalışıldığına belirten Özcan; İngilizlerin de yıllarca çeşitli salgın haberleri, yol güvenliğine dair endişeler vs. ile müminlerin birbiriyle buluşup görüşmesini engellemeye çalıştığını belirtti.

O nedenle bugün Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika üzerine yoğunlaşan ilgisinin Batı'da çok hoş karşılanmadığını belirten Özcan, bunun en büyük sebebinin 'mevcut güç dengelerinin bozulmasından korkmak' olduğunu belirtti.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...