Sömürgecilerin Hedefi Neden Kadınlardı?

 

"Modernleşmelerin ana hedefi, ana muhatabı her zaman kadınlar olmuştur. Neden? Çünkü kadın bir kere anne. Çocuk yetiştiriyor. Ve dolayısıyla toplumun bundan sonra gelecek olan kuşaklarını birebir belirliyor."

Keyifli ve doyurucu içeriğiyle her hafta TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında sosyolog ve yazar Doç. Dr. Alev Erkilet, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; "Kadın ve kadının kamusal alandaki yeri..." eksenli sorusu üzerine Erkilet; Batı modernizminin kadına bakışı ve buna karşı gelenekselciliğin tepkisi üzerine şunları ifade etti:

"Modernleşmelerin ana hedefi, ana muhatabı her zaman kadınlar olmuştur. Neden? Çünkü kadın bir kere anne. Çocuk yetiştiriyor. Ve dolayısıyla toplumun bundan sonra gelecek olan kuşaklarını birebir belirliyor. Dolayısıyla sömürgecilerin ilk yaptığı şey şu olmuştur.

Sömürgeciler diyor ki: 1) Kadının başörtüsünden arındırılması lazım. 2) Kamusal alana çıkması lazım. Yani evden dışarıya kadını almak konusunda bir çaba gösteriyor. Dolayısıyla bütün modernleşme seyri aslında kadın bedeni üzerinden; kadının ne giydiği, nerede olduğu, okuyup okumadığı, çalışıp çalışmadığı, örtünüp örtünmediği üzerinden bugüne kadar getirilmiştir. Bu nedenle aslında bu bizim çok önemli bir problemimiz."

Devamında bu probleme yönelik geliştirilen gelenekselci tepkilerin de sorunlarına dikkat çeken Erkilet; çözümün ise bu iki yolun ifrat ve tefritlerine kapılmadan üçüncü bir yol açmakla; yani kadını hepten kamusal alandan dışlamadan, ama evi de ihmal etmeyeceği bir yol bularak mümkün olabileceğini söyledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...