Televizyon Olan Evde Kur'an Okunur mu?

 

"İnsanı diğer mahluklardan ayıran en önemli özelliğin 'düşünebilme kabiliyeti' olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsan düşünerek insaniyetine ulaşır."

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ELFİ (Elmas Fikirler) programında her hafta bir isim, kendi dünyasındaki bir tefekkürü, bir analizi veya yeni bir farkındalığı; kısacası, bir 'elmas fikri' izleyicilerle paylaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda da İsmail Mutlu; Bediüzzaman'ın, II. Dünya Savaşı yıllarında, 'savaşa dair haberlerle neden ilgilenmediği' ekseninde sorulan soruya verdiği cevap üzerinden insanı, vahyin gündemini ve 'dayatılmış gündemleri' analiz etti.

'Ne hakkında düşündüğümüzün' nihayetinde elde edeceğimiz tefekkürle ve düşüncenin kalitesiyle ilgisi üzerinde duran Mutlu; Kur'an'ın da bu 'perspektif eğitimi' açısından çok öğretici dersler içerdiğini belirtti. Kainattaki olaylar ve bu olayların hikmetleri üzerine düşünmemizi salık veren vahyin, gündemimizi kendi 'kurgu dünyalarımızdan' gerçek dünyaya çevirmeye çalıştığını ifade eden Mutlu; bu noktada doğru düşüncenin de ancak bu gerçek dünya üzerine sürdürülen bir tefekkürle mümkün olabileceğini dile getirdi.

Doğru düşüncenin, doğru tefekkürün 'günümüzü işgal eden gündem' ile bağlantısının tam da bu noktada gerçekleştiğini belirten Mutlu; gündem denilen şeyin de zaten 'hakkında en çok konuşulan' veya 'dünyaya önce onun ekseninde bakılan' şey veya olay anlamına geldiğini ifade etti.

Bu noktada modern dünyanın bilgi kirliliği içinde "Gündemimizi kim belirliyor?" sorusunu sormamızın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Mutlu; Bediüzzaman'ın ilgili cevabında bize öğrettiği şeyin aslında bir açıdan bunun önerisi olduğunu söyledi: Gündemimizi, dayatılmış gündemlerden, tekrar Kur'an'ın bize 'hakkında düşünmemizi' emrettiği alana çevirmek...

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...