Terör Kendine Yol Açmak İçin Fay Hatlarını Kullanıyor

Terör kendine yol açmak için fay hatlarını kullanıyor

"PKK hakikaten bir Kürt hareketi olarak ortaya çıkmıyor. Hatta sosyalizm ve sol hareket o kadar güçlü ki, 'Ben Kürdüm, Kürtçe konuşalım' gibi söylemler biraz ayıpsanıyor."

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, Türkiye'de yaşanan DHKP-C terörünü, Yemen'deki karışıklıkları ve küresel zeminde artan İslam içi mezhep çatışmalarının kaynağını konuştular.

Boztaş'ın; 'DHKP-C ve diğer örgütlerin sosyolojik meşruiyet ve insan kaynağı için kullandıkları yaraların/kırılmaların nasıl tedavi edilebileceğine' dair sorusu üzerine Uysal; Türkiye'nin fay hatları ve bu fay hatlarının geçmişi ekseninde ilginç analizlerde bulundu. "PKK bile ilk kurulduğu dönemde bir Kürt hareketi değildi!" diyen Uysal, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

"PKK hakikaten bir Kürt hareketi olarak ortaya çıkmıyor. Hatta sosyalizm ve sol hareket o kadar güçlü ki, 'Ben Kürdüm, Kürtçe konuşalım' falan tarzı söylemler biraz ayıpsanıyor. 'Ya biz evrensel bir ideolojiyi savunuyoruz. Sosyalizm, marksizm bütün insanlara özgürlük, hürriyet, eşitlik getirecek' vs... 'Ya bu Türk milliyetçiliği gibi bir milliyetçilik.' Kürt milliyetçiliği, Kürtçe konuşmaya çalışmak falan bu biraz banal ve ilkel bulunuyor.

Ama sonradan, özellikle de sosyalizm Türkiye'de ve dünyada nüfuzunu yitirince, o zamanlar tâbi bu hareketin fazla bir gücü ve etkisi de yok, bu fay hattının (Türk-Kürt fay hattının) bir hakikati olduğunu da görüyorlar, sonra gittikçe bir Kürt etnisitesi, bir Kürt milliyetçiliği hareketine dönüşüyor. Ancak sosyalist, marksist, hatta  stalinist; çünkü özellikle terör metodları kullanması itibariyle baktığımızda stalinist bir örgüttür. Ama bakıyoruz bu hareket bugün tamamiyle bir Kürt hareketidir, etnik bir harekettir."

İzahlarının devamında bugün Türk solunun düştüğü bir tezatın da altını çizen Uysal; normalde ideoloji olarak milliyetçiliğe karşı olması gereken Türk solunun, bugün sırf devlete karşı duran bir hareketi desteklemek adına PKK'yı ve HDP'yi desteklediğinin görüldüğünü sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...