Tevhidsiz Tefekkür Neden Tehlikeli?

Tevhidsiz tefekkür neden tehlikeli?

Eğer tevhid nazarını kuşanmazsak, marifetimizin dengesini yitirebilir; kalbimizde, şüphe ve vesveselere kapı açılmasına neden olabiliriz.

Her salı TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Düşünce Okulu programında, Mesnevî-i Nuriye'den bir bölüm, müzakereli okumalar eşliğinde İstanbul Düşünce Okulu ekibince masaya yatırılıyor.  Bu haftaki bölümde de programcılardan Ceylan Morgül, Allah'ın bazı isim ve sıfatlarını kabul etmekle birlikte eğer 'tevhid' nazarı kuşanılmazsa ne gibi arızaların oluşabileceği üzerine ilginç tesbitlerde bulundu.

Özellikle Allah'ı bilmenin, onun bir isim veya sıfatına vurgu yapıp yahut onda garkolup ötekilerini görmezden gelmek olmayacağına dikkat çeken Morgül; özünde 'tevhid' anlayışının da nazarımızı çevirmek istediği şeyin 'bütündeki dengeyi ıskalamamak' olduğunu belirtti.

Örneğin; Allah'ın azametini/büyüklüğünü kabul edip ve onda garkolup 'tevhid' bakışı unutulursa, "O kadar büyük bir Allah, böyle bizim gündelik yaşamımızdaki detaylar gibi küçük şeylerle neden ilgilensin? Veya küçük şeyleri neden bizzat yaratsın? Bu küçük şeyleri yaratmak onun büyüklüğüne yakışır mı hiç?" gibi soruların/vesveselerin akla gelebileceğine vurgu yapan Morgül; halbuki tevhidi kuşanmış bir azamet/büyüklük anlayışının yukarıdakine bedel şu cümleyi söyleteceğine dikkat çekti: "Allah o kadar büyük ve öyle bir azamet sahibi ki, varlığa ve yaratılışa dair en küçük detayları bile başkasına bırakmaya ihtiyacı yok. Hepsini kendisi yaratabilir ve azameti de zaten başkasına pay verip o fiilden aciz kalmamamasını gerektirir!"

Bediüzzaman'ın da metinlerinde sıklıkla altını çizdiği birşey olarak 'tevhid'in kulluğun dengesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Morgül; hangi esmanın gölgesinde veya hangi sıfatının zıllinde tefekkürde bulunursak bulunalım tevhidin her zaman aklımızın bir köşesinde olması ve nazarımıza hâkim olması lazım geldiğini ifade etti.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...