Tohumun Ağaç Olması Neden Mantıksız?

Tohumun ağaç olması neden mantıksız?

Zayıf şeylerden güçlü işler beklenmez. Bu açıdan düşününce tohum gibi zayıf bir nesneden kocaman bir ağacın çıkması sizce de mantıksız değil mi?

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Nur Penceresi programında, bu hafta, İlahiyatçı Kenan Demirtaş, Bediüzzaman Said Nursî'nin Yirmiikinci Söz isimli eserinden hareketle, mantık usûlünde 'burhan' denilen bir yöntemle Allah'ın varlığını nasıl ispat ettiğini anlattı.

"Gel, her tarafa bak, herşeye dikkat et. Bütün bu işler içinde gizli bir el işliyor. Çünkü, bak, bir dirhem kadar kuvveti olmayan, bir çekirdek küçüklüğünde birşey, binler batman yükü kaldırıyor..." ifadeleriyle Bediüzzaman'ın, nazarımızı tohum ve ağaç ilişkisi üzerine çektiğine vurgu yapan Demirtaş; tohum normalde zayıf ve küçük birşeyken mazhar olduğu 'ağaç olma başarısı'nın onun kendi çabası sonucu olduğunun düşünülemeyeceğini; burhan yoluyla bu bilgiye ulaşabildiğimizi ifade etti.

Zayıftan kuvvet isteyen işlerin hasıl olmasının mantığa aykırı olduğunu ve bunu her insanın kolaylıkla kabul edebileceğini belirten Demirtaş, ancak tohumun tüm zayıflığı ve küçüklüğü içinde ulaştığı başarının onun ardında bir kudret sahibi Zat'ın tasarrufu bulunduğunu gayet mantıkî bir yolla bize gösterdiğini; işte bu ispat yolunun da 'burhan' denilen usûle göre yapıldığını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...