Toplumsal Merak Yeniden Uyanıyor

Toplumsal merak yeniden uyanıyor

İnsanlar birbirlerinin dinlerinden, dillerinden, kültürlerinden uzak kalmış durumdalar. Tekrar bunu telafi etmeye çalıştığını görüyorum ben toplumun. Merak duygusu çok yüksek.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında bu hafta yazar Markar Esayan, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Esayan, çocukluğunun İstanbul'unu, Şişli'yi, o dönemin çok kültürlülüğünü ve bugüne yönelik yansımalarını anlattı.

Çok kültürlülüğün, eski İstanbul'da, sadece gayrimüslimlerin bayramlarında değil, aslında bütün bayramlarda/özel günlerde görünen/yansıyan birşey olduğuna dikkat çeken Esayan; müslümanların bayramlarında da, kandil gecelerinde de, Ramazanlarda da, herkesin hep beraber bir tarafından o bayrama/kutsal güne dahil olduğu ifade etti. Bunun 'kültürel geçişgenliği' ve 'kaynaşmayı' sağladığını belirten Esayan; o dönemlerde bütün kültürlerin birbirlerinin kutsal günlerini bildiğin ve saygı gösterdiğini dile getirdi.

Bugün tekrardan 'hakikatin daha yumuşak konuşulduğu' ve yaşandığı bir döneme geçiş yapıldığına vurgu yapan Esayan; artık insanların da birbirlerinin kutsal günlerine ve kültürlerine daha fazla merak duyduklarını, bunun da gelecek adına umut verici olduğunu belirtti. 1970'lerde, özellikle ASALA terörünün arttığı dönemlerde Ermenilerin kendilerini ifade etmekten korkar hale geldiğini, hatta Ermeni annelerin, çocuklarına; "Sakın bana sokakta mama deme!" diyerek uyaracak kadar çekindiklerini dile getiren Esayan; şimdiki özgürlük ortamında, insanların da kendilerini daha fazla ve rahat ifade etmeye başladığını, kültürlerinin izlerini göstermekte daha serbest davranabildiklerini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...