TRT'ye Üslûp Değiştirten Yazı

TRT'ye üslûp değiştirden yazı

Uzun yıllar gazetecilik yapan Dr. Suat Alkan, her hafta TV111 ekranlarından izleyicisiyle buluşan Medeniyet Tasavvurları programında Caner Kutlu'ya, TRT'nin, havadurumu programlarında 'kötü hava şartları' ifadesini 'elverişsiz hava şartları' ifadesine nasıl dönüştürdüğünü anlattı.

1976 Çaldıran Depremi sonrasında, görevli olarak gözlem yapmak için Van'a gittiğini anlatan Alkan; uçakta yapılan 'kötü hava şartları' anonsunun ve insanların bu anonsa verdiği tepkinin onu bir tefekküre ittiğini, Van'daki görevi bitip İstanbul'a döndükten sonra da bu meseleyi bir yazı konusu yaparak gazetede yayınladığını aktardı.

"Kötü olan hava şartları mı? Yoksa kullandığımız dil mi?" temalı yazıda, insanların, bin hikmetle yaratılmış ve belki insanlığa bin faydası dokunan şeyleri bile 'kötü' olarak tarif edebilme hakkını kendinde görebildiklerine dikkat çeken Alkan; bu karamsar dili kullanmanın yanlış olduğunu o yazıda ifade ettiğini; ardından TRT'nin havadurumlarında artık 'kötü' ifadesini değil 'elverişsiz' kelimesini kullanmaya başladığını dile getirdi.

"İnsan da bir kelimedir..." diyen Alkan; hayata nasıl baktığımızın ve hayatta ne bulduğumuzun kullandığımız kelimelerle yakından ilintili olduğunu; dilin önemini kavramadan mutluluğu yakalamanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...