Türkiye Neden Avrupa Birliği’nde İstenmiyor?

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısını içeren kararının yankıları sürüyor.

Avrupa Birliği yıllardır Türkiye ile yapılan müzakereleri durduracak mı? Avrupa Birliği Türkiye’yi istemiyor mu? Tv111, konunun uzmanlarından Prof. Dr. Kadir Canatan ile Avrupa Birliği- Türkiye arasındaki süreci değerlendirdi.

Prof. Dr. Kadir Canatan,  Avrupa Birliği- Türkiye arasında son yaşananlardan geriye dönük bir değerlendirme yaptı. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı çekimser tutumuna dikkat çeken Canatan “Türkiye’nin bu son Avrupa Birliği sürecinin müzakerelerinin durdurulması da dahil geçmişe dönük olarak, 2000’li yıllarda yeniden başlayan ve hızlanan süreçteki bütün argümanlarında da Türkiye’nin büyük bir nüfusa sahip olduğu ve farklı Müslüman bir kimliğe sahip olduğu bundan dolayı da Avrupa Birliği’ne dahil olduğunda da bütün dengeleri sarsacağı korkusu önemli bir rol oynadı” dedi.

Doğu Avrupa ülkelerinin birçok koşula uymadığı halde Avrupa Birliği’ne alındığına vurgu yapan Canatan, din faktörünün belirleyici olduğunu yineledi. Doğu Avrupa ülkeleri için bir pozitif ayrımcılık yapılırken Türkiye için tam tersine, koşullar yerine getirildiği halde, çeşitli bahaneler üretildiğini belirterek “Avrupa Birliği’ne girme koşullarını sağlamayan Doğu Avrupa ülkelerini çok rahat bir şekilde aldılar. Onlar neticede Hristiyandır, Ortodoks olsa da çok önemli değildir diye baktılar. İşte bu ülkeler Avrupa Birliği’ne dahil olursa Avrupa Birliği koşullarını hızla yerine getirebilirler diye düşündüler” dedi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...