Vahyin Muhatabı Partiler, Devletler Değil, İnsanlardır

Vahyin muhatabı partiler, devletler değil, insanlardır

Kur'an, devletleri biçimlendirmek için değil, insanların manevî dünyasını biçimlendirmek için nazil olmuştur.

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ahmet Özkılınç ve hukukçu Ömer Faruk Uysal, Şener Boztaş'ın "İslam nasıl bir yönetim biçimi istiyor?" temalı sorularını yanıtladılar.

Siyaset yoluyla insanı biçimlendirme fikrinin İslam öğretisine değil, moden medeniyete ait bir kurgu olduğuna dikkat çeken Uysal; İslam'ın ise insanı vahiyle biçimlendirdiğini, toplumu ve siyaseti ise yine insan üzerinden ikincil konumda bir biçimlendirmeye tâbi tuttuğunu ifade etti.

Bu noktada hem Kur'an ayetlerine baktığımızda, hem hadisleri incelediğimizde insanın kalitesine göre bir yönetim/siyaset kalitesi vurgusunun yapıldığına işaret eden Uysal; bu nedenle dinin hedefinin her zaman öncelikle insan olduğunu, zaten vahyin muhatabının da parti, ülke, siyasiler vs. değil, öncelikle insan olduğunu dile getirdi.

Bu açıdan bakıldığında Bediüzzaman'ın siyaseti değil, insanı önceleyen tavrının da Kur'an'a ve sünnete uygun hareket etmek anlamına geldiğini belirten Uysal; Bediüzzaman'ın bu noktada da İslam uleması veya aydınları içinde bir tecdit gerçekleştirdiğini söylemenin doğru olacağını dile getirdi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...