Vasıflarımız Başarımızı Nasıl Etkiler?

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kavram Atölyesi'nde geçtiğimiz hafta 'hak' ve onunla ilgili kavramlar tefekkür edildi. Haklılık-galibiyet ilişkisinin de konuşulduğu programda, başarı için hakikat bağlamındaki haklılığın yanısıra bir dizi haklılığa daha sahip olunması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu haklılık unsurlarından birisi de vasıflardı. Vasıfların başarıyı nasıl etkilediği konusunda ilahiyatçı Kenan Demirtaş şunları ifade etti:

"Diyelim ki: Bir Hristiyan’la bir Müslüman yarışıyoruz. Vasıtalar aynı. Ancak vasıflarımız üstün değilse yine biz mağlup oluruz. Yüksek teknoloji var senin elinde diyelim. Ama onun elinde de var. Bu noktada eşitsiniz. Ancak o kullanmasını biliyor, fakat sen bilmiyorsun. O iyi bir mühendis. Sen kötü bir mühendissin. O sabırlı bir mühendis, sen tembel bir mühendissin. Vasfın kötü. Kaybedersin. Vasıflar da hak olması lazım. Buradan Konya'ya gidiyorsun diyelim. Hristiyan birisiyle yarışıyorsun. Onun elinde de Ferrari var, senin elinde de... Vasıtalar eşit. Ama onun çok iyi kullanan bir sürücüsü var. Sürücülük vasfı güzel. Sen de arabayı kullanmayı bilmiyorsun. Yerinden bile kaldıramıyorsun. Peki, kim kazanır? Hristiyan kazanır elbette. Neden? Çünkü Hristiyan’ın elindeki vasıf hak. Bâtılın elindeki hak bir vasıf sendeki bâtıl bir vasfa galip oluyor. Sen, istediğin kadar elinde hak bir dinin olsun, mağlupsun. Demek vasıf da çok önemli."

Bu noktada, başarının, 'doğru bir noktadan yola çıkmak' kadar 'sürecin hakkının verilmesine' de bağlı olduğuna dikkat çekilen programda; haklılığın tek başına dünyevî zaferi garanti etmediği, daha başka noktalardaki haklılıklarla da doğru amaçların desteklenmesi gerektiği ifade edildi. 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...