Veliler Neden Peygamberler Gibi Olamaz?

Veliler neden peygamberler gibi olamaz?

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Nur Penceresi programında bu hafta, İlahiyatçı Kenan Demirtaş, Bediüzzaman Said Nursî'nin 'sahabiler hakkındaki' 27. Söz  isimli eserinden hareketle; ashabın faziletini ve ümmetin geri kalanının neden onlara yetişemediğini/yetişemeyeceğini analiz etti.

'Velayetin ve nübüvvetin farkları' üzerine bir soruya Demirtaş; nübüvvetin güneşi doğrudan izlemeye, velayetin ise güneşi ayın yansımasıyla veya yansıttığı kadarıyla görmeye/bilmeye benzediğini belirtti. İnsanların yakamoza bakarken de, ayışığının denizdeki yansımasını seyrettiklerine dikkat çeken Demirtaş, ne kadar kaliteli bir yansıma olursa olsun, mutlaka perdeden izlemenin doğrudan izlemeye nazaran bazı özellikleri eksik nakledeceğini, bunun da perdeli seyredişin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Fakat nübüvvetin ise 'doğrudan güneşe bakmak ve baktırmak' olduğunu belirten Demirtaş; Allah Resulü aleyhissalatuvesselamın kendisinin Şems-i Sermed olan Allah'ın marifetine doğrudan nazar ettiğini ve sahabilerini böylesi doğrudan/kapsamlı bir nazara yönlendirdiğini, velayet sahiplerinin ise kendi makamlarına göre perdeli bir nazarla marifete eriştiklerini ifade etti.

Bu noktada da ashab-ı kiramın 'nübüvvetin boyasıyla boyandıkları' ve nübüvvetin rahle-i tedrisinde yetiştikleri için, sahabilere yetişmenin veliler açısından mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...