Yol Ayrımında Bekleyen Adam Neden 'Muarrif?'

 

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Holografik Bakış'ta bu hafta, Zübeyir Tercan ve Abdurreşid Şahin, Üçüncü Söz'ün temsilî hikayeciği üzerine konuşmaya devam ettiler. Hikayenin genelinden hareketle 'muarrif adam' sembolünün neye/nelere karşılık geldiği meselesine yoğunlaşan ikili, bu tefekkür yolculuğu sırasında 'malum' ve 'maruf' kavramları hakkında da ilginç tesbitlerde bulundular.

İzahları sırasında; 'arif' olmanın 'âlim' olmaktan, malumun ise maruftan daha derinlikli bir bilişe karşılık geldiğini özellikle belirten Şahin; bu nüansı anlatabilmek için 'bilmek' ve 'tanımak' arasındaki farklara dikkat çekti.

Bir insanın 'varlığını bilmek'le o insanın 'mahiyetini tanımak' arasındaki nüansların malum ile maruf arasında da bulunduğunu belirten Şahin; marufun maluma göre daha mahiyete/içeriğe yönelik bir bilişi ifade ettiğini belirtti. Risale-i Nur külliyatı içinde Bediüzzaman'ın seçtiği kelimelerin böylesi arkaplanları olduğunu özellikle vurgulayan Şahin; 'muarrif adam' sembolizminin de neticeyi 'bilen' değil 'tanıyan' birşeyin tarifi olduğunu sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...