Yolculuk İnsana Neler Öğretir?

 

Tüm Türkiye'i kapsayan bir yolculuğa çıkacağınızı düşünün. Bir arabayla veya karavanla değil, üç hafta önce aldığınız bir bisikletle. Ve bu yolculukta yanınızda da hiç para olmayacak. Önce Karadeniz'i, sonra Doğu ve Güneydoğu'yu, daha sonra da diğer bölgeleri dolaşacaksınız. Cebinizde hiç para olmadığı için karnınızı doyurmak için bile insanlardan yardım istemek zorundasınız. Böyle bir yolculuğa çıkar mıydınız?

Sizce böyle bir yolculuğa çıkmak delilik mi?

Hasan Söylemez de böyle olduğunu söylüyor. O da tüm Türkiye'yi kapsayan bisiklet yolculuğuna (kendi ifadesiyle) 'iyi huylu bir cinnet anında' karar vermiş.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında, bu hafta, Kübra Nur Duran'ın konuğu gezgin-yazar-gazeteci Hasan Söylemez'di. Söylemez, Kahve Bahane izleyicilerine, Hayata Yolculuk kitabı ve o kitabın öyküsünü oluşturan bisikletle Türkiye seyahati hakkında ilginç şeyler anlattı. İzleyenlerin 'hayata bakışını' da etkileyecek bu gözlemlerin/anıların satır aralarında yola ve yolculuğa bakışınızı değiştirecek şeyler de vardı:

Yolculuğun, hayatı ve insanları tanıma noktasında kendisine çok şeyler öğrettiğini belirten Söylemez; paranın hayatta 'kendisine atfettiğimiz kadar' büyük bir yer tutmadığını ve 'olmazsa olmaz' olmadığını da yine bu yolculuk vesilesiyle farkettiğini ifade etti. Sekiz buçuk ay süren seyahati boyunca, beslenmek gibi en basit ihtiyacını bile insanlara etkileşim içerisinde ve onlara yardım ederek/isteyerek sağlamaya mecbur olduğuna dikkat çeken Söylemez; Anadolu insanının ise onun bu 'dilenmeden istemesi' karşısında evlerinden birisi gibi kendisine davrandıklarını ve en sıcak yanlarını gösterdiklerini dile getirdi.

Üç hafta önce aldığı bir bisikletle, üstelik bu bisiklet hayattaki ilk bisikleti olduğu halde, böyle bir seyahate cesaret etmesinin 'bir cinnet hali' vesilesiyle gerçekleştiğini belirten Söylemez; yaşadığı onca tecrübeden sonra ise bu cinnetin öğretici ve eğitici bir cinnet olduğunu gördüğünü sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...